Veelgestelde vragen
- Hoe verloopt een massage aan huis en wat moet ik voorzien?
- Wat zijn de beste plaatsen in huis voor een massage?
- Er zijn zoveel verschillende soorten massage. Waarom kan ik bij jullie alleen de klassieke Zweedse massage en de sportmassage krijgen?
- Zijn een Zweedse massage en een sportmassage echt zo goed voor het lichaam als men zegt?
- Dus ik kan ook echt wel beter worden van een massage? Ook als ik het maar 1 keer doe?
- Hoe herken ik een goede massagetherapeut?
- Voor wie is massage niet geschikt of zelfs af te raden?
- wat is een normale prijs voor een massage in België?
- Hoeveel keer per maand een massage?
- Wat kan je het beste doen na een massage?
Hoe verloopt een massage aan huis en wat moet ik voorzien?
Neem vooraf een warme douche. Dat ontspant de spieren en zet de poriën open voor de massage-olie. We maken eerst even kennismaking en stellen een paar vragen zoals of je ergens pijn hebt, zwanger bent, hoge bloeddruk hebt, of er een bepaalde plaats is zoals je rug, schouders of nek waar we extra aandacht moeten aan geven, is er iets wat je liever niet hebt…? Ondertussen warmt de massage-olie op en zetten we de massagetafel in de plaats die je hebt gekozen. Een kamertemperatuur van rond de 21 graden is het aangenaamst.
We brengen alles mee: tafel, overtrek, olie en olieverwarmer. Het enige wat jij nog voorziet is eventueel wat muziek, 2 grote badhanddoeken en dan is het genieten van de massage. Drink na de massage een groot glas water. Het is niet nodig om na de massage de olie af te spoelen.
Voor een sportmassage bespreken we waar je nood aan hebt, hebben we aangepaste contactvloeistof en bijkomend materiaal zoals een massage gun en een IASTM-tool (instrument assisted soft tissue mobilization) van MB Tools (Mario Blokken)
Wat zijn de beste plaatsen in huis voor een massage?
Je wil ontspannen met een heerlijke massage en je hebt gekozen voor een massage aan huis. Maar waar in huis kan je het beste van deze weldadige behandeling genieten?
De woonkamer
De woonkamer is vaak het hart van het huis en een geweldige plek voor een massage. De living is meestal ruim genoeg om een massagetafel te zetten en je kan profiteren van de zachte achtergrondmuziek die uit je geluidssysteem komt. Zorg voor gedimde verlichting en misschien een paar geurkaarsen voor de perfecte sfeer. Het enige nadeel? Je moet ervoor zorgen dat huisgenoten of huisdieren je niet storen tijdens je ontspannende sessie.
De slaapkamer
Wat is er ontspannender dan een massage in je eigen slaapkamer? De slaapkamer is een persoonlijke en rustige ruimte waar je je volledig kunt ontspannen. Na de massage kun je meteen in bed kruipen voor een heerlijk dutje of een nacht van diepe, herstellende slaap. Zorg ervoor dat je ruimte maakt voor de massagetafel en leg een paar zachte handdoeken en dekens klaar om de sfeer nog comfortabeler te maken.
De tuin, patio of veranda
Als het weer het toelaat, is buiten een massage krijgen een fantastische ervaring. De frisse lucht en natuurlijke geluiden kunnen de ontspanning nog verdiepen. Je kan de massage laten plaatsvinden onder een schaduwrijke boom of op je patio. Zorg wel voor voldoende privacy. Een buitenmassage kan je echt het gevoel geven dat je een mini-vakantie hebt, zonder je huis te verlaten.
De badkamer
Hoewel het misschien niet de eerste plek is waar je aan denkt, kan de badkamer een goede keuze zijn voor een massage aan huis, vooral als je een grote badkamer hebt met veel ruimte. Na de massage kun je meteen genieten van een warm bad of een verfrissende douche. Dit kan een geweldige manier zijn om de ontspanning voort te zetten.
De kelder
Dan denken we natuurlijk niet aan donkere kilte, vochtigheid en spinnen, maar een goed ingerichte kelder kan een ideale plek zijn voor een massage. Het biedt vaak een rustige, afgezonderde ruimte weg van de drukte van het huis. Als je kelder is omgebouwd tot een ontspanningsruimte of een thuisbioscoop, kan je deze omtoveren tot een massage-oase. Zorg voor een comfortabele temperatuur.
De zolder
Net als de kelder kan een zolder een rustige plek zijn voor een massage, vooral als deze is omgebouwd tot een woonruimte. Het geeft je het gevoel dat je je helemaal terugtrekt van de rest van het huis. Zorg voor voldoende ventilatie en een aangename temperatuur, want zolders kunnen soms te warm of te koud zijn.
Een massage aan huis biedt flexibiliteit en comfort die je in een massagesalon misschien niet vindt. Of je nu kiest voor de woonkamer, slaapkamer, tuin, badkamer, kelder of zolder, elke plek in huis kan worden omgetoverd tot je eigen persoonlijke spa. Met een beetje voorbereiding en de juiste sfeer geniet van een heerlijke, ontspannende massage zonder je huis te verlaten. Dus waar ga jij de volgende keer van je massage genieten?
Er zijn zoveel verschillende soorten massage. Waarom kan ik bij jullie alleen de klassieke Zweedse massage en de sportmassage krijgen?
Zweedse massages staan bekend als de ultieme massagevorm. En met goede reden. Hopelijk vind je hier enkele redenen die jou er net als mij ook van overtuigen dat een Zweedse massage de beste keuze is van alle massages die er bestaan. Zweedse massages bieden niet alleen fysieke voordelen, maar hebben ook een holistisch effect op je algehele welzijn. Door het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, kunnen deze massages bijdragen aan een betere nachtrust, een verhoogd energieniveau en een positiever gemoedstoestand. Het is een complete ervaring die zowel lichaam als geest ten goede komt.
Voor een massage aan huis is een Zweedse massage ook de meest praktische. We hoeven niet te zeulen met stenen en apparaten om die stenen op te warmen en andere attributen. Een opvouwbare massagetafel, een kannetje olie + een olieverwarmertje en een flacon etherische olie, meer hoeven we niet mee te brengen!
Kortom, de Zweedse massage is zonder twijfel niet alleen de beste keuze die je kunt maken, het is ook de meest praktische voor een massage aan huis.
Een therapeutische behandeling die werkt, dat geven de technieken die worden toegepast in de sportmassage. Zeer effectief, zowel geschikt voor de topsporter als voor wie veel zit en te weinig beweegt. Ook hier heb je weinig materiaal nodig: buiten je lichaamsgewicht, je duimen om dat gewicht in je spieren te drukken, je vuisten, je ellebogen, eventueel een gun en een IASTM-tool (zie hierboven)!
Zijn een Zweedse massage en een sportmassage echt zo goed voor het lichaam als men zegt?
Ja, een Zweedse massage en een sportmassage doen inderdaad goeie dingen met en in je lichaam. Maar je moet het geprobeerd hebben om het te voelen natuurlijk!
Verlichting van spierspanning en pijn: de technieken die in een Zweedse massage worden gebruikt, zoals kneden, strijken en wrijven, kunnen helpen om spierspanning te verminderen en pijn te verlichten. Verbeterde bloedsomloop: door de spieren te kneden en te masseren, kan de bloedsomloop verbeteren. Dit helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels te brengen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Vermindering van stress en angst: een Zweedse massage kan helpen om stress en angst te verminderen door ontspanning van de spieren en de productie van endorfines (de natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars van het lichaam). Verbeterde flexibiliteit en bewegingsbereik: door het losmaken van stijve spieren en gewrichten en het verwijderen van knopen en kabels kan een sportmassage helpen om de flexibiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren. Stimulatie van het lymfestelsel: dit kan helpen bij de afvoer van gifstoffen en de versterking van het immuunsysteem. Verbeterde slaapkwaliteit: door de ontspanning en het stressverlagende effect van de massage kan je doorgaans ook beter slapen. Algemene ontspanning: de massage helpt om een algeheel gevoel van welzijn en ontspanning te bevorderen. Gebeurt de massage bij je thuis, dan duren de heilzame effecten nog langer!
Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren massagetherapeut te kiezen om ervoor te zorgen dat de massage op de juiste manier wordt uitgevoerd.
Dus ik kan ook echt wel beter worden van een massage? Ook als ik het maar 1 keer doe?
Ja, al spreekt het voor zich dat het nog beter is wanneer het op regelmatige basis gebeurt. Zoals al gezegd kunnen massages helpen bij het verlagen van stressniveaus door de productie van stresshormonen zoals cortisol te verminderen en de productie van endorfines, serotonine en dopamine te verhogen. Dat zorgt voor een gevoel van ontspanning en welzijn. En door de druk die wordt uitgeoefend tijdens een massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dat helpt dan weer bij het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en andere weefsels, wat bijdraagt aan hun herstel en gezondheid. Massages kunnen ook helpen om spierpijn en -spanning te verminderen door knopen en verklevingen in de spieren los te maken. Dat kan vooral nuttig zijn voor mensen die last hebben van chronische pijn of spierspanning door bijvoorbeeld een slechte houding of intensieve lichamelijke activiteit. Regelmatige massages kunnen de flexibiliteit van de spieren en gewrichten verbeteren door het bevorderen van de mobiliteit en het verminderen van stijfheid. Er zijn ook aanwijzingen dat massages de activiteit van witte bloedcellen kunnen verhogen, wat helpt bij het bestrijden van ziektes en het verbeteren van het immuunsysteem. Ontspannende massages kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit door het verminderen van stress en angst, wat vaak leidt tot een diepere en meer herstellende slaap.
And last but not least…. Je huidconditie kan verbeteren. Door de stimulatie van de bloedsomloop en lymfedrainage kan massage bijdragen aan een gezondere en stralendere huid. Deze effecten zijn uiteraard allemaal nog groter wanneer je je op regelmatige basis laat behandelen.
Daarom bieden wij ook de klantenkaart aan. Per 5 dezelfde massages geven wij je er eentje (dezelfde) gratis. Met plezier!
Hoe herken ik een goede massagetherapeut?
Opleiding en Certificering. Iedereen mag zich masseur of massagetherapeut noemen, maar iemand die er serieus mee bezig is, heeft een erkende opleiding gevolgd aan een geaccrediteerde massageschool. Deze opleiding omvat meestal anatomie, fysiologie, pathologie en specifieke massagetechnieken. Het behalen van een certificering of licentie van een erkende beroepsorganisatie of overheid is toch wel essentieel. Wij volgden de opleiding massagetherapeut en aromatherapie, hotstonemassage en kruidenstempelmassage aan de Wellness Academie in Hasselt en legden met vrucht een examen af voor de Belgische Massagefederatie.
Anatomie en fysiologie. Kennis van het menselijk lichaam zoals ligging en functie van spieren, botten, gewrichten en andere weefsels.
Massagetechnieken. Beheersing van verschillende massagetechnieken zoals Zweedse massage, diepe weefselmassage, sportmassage en andere gespecialiseerde technieken.
Ergonomie en lichaamsmechanica. Kennis van ergonomie om blessures aan zichzelf te voorkomen tijdens het uitvoeren van massages.
Professionele Ethiek/Ethische gedragscode. Het naleven van een ethische gedragscode, inclusief vertrouwelijkheid, respect voor cliënten en professionele integriteit.
Informed consent. Het verkrijgen van geïnformeerde toestemming van de cliënt voor elke behandeling.
Communicatievaardigheden. Luisteren en observeren. Effectief kunnen luisteren naar de zorgen en behoeften van de cliënt en observeren van reacties tijdens de massage.
Duidelijke uitleg. Het vermogen om duidelijk uit te leggen wat de cliënt kan verwachten tijdens de massage en eventuele nazorginstructies.
Klantgerichte benadering/Individueel behandelplan. Het ontwikkelen van een op maat gemaakt behandelplan gebaseerd op de specifieke behoeften en doelen van de cliënt.
Comfort en veiligheid. Het zorgen voor een comfortabele en veilige omgeving voor de cliënt, inclusief hygiëne, temperatuurregeling en een aangename atmosfeer. Maar aangezien wij massages aan huis geven, vertrouwen wij daarvoor op jou!
Fysieke fitheid/Eigen gezondheid: Het behouden van een goede fysieke conditie en gezondheid om het fysieke werk van massagetherapie vol te kunnen houden zonder blessures op te lopen.
Voor wie is massage niet geschikt of zelfs af te raden?
Hoewel massages veel voordelen kunnen bieden, zijn er bepaalde situaties en medische aandoeningen waarbij massages mogelijk niet geschikt zijn of moeten worden vermeden. Hier zijn enkele gevallen waarin massages kunnen worden afgeraden:
Bepaalde huidinfecties of huidaandoeningen. Personen met actieve huidinfecties, open wonden, eczeem, psoriasis of andere huidproblemen moeten massages vermijden om verdere irritatie of verspreiding van infecties te voorkomen.
Diepe veneuze trombose (DVT). Dit is een ernstige aandoening waarbij een bloedstolsel zich in een diepe ader, meestal in de benen, vormt. Massage kan het stolsel verplaatsen en leiden tot ernstige complicaties zoals een longembolie. Bij twijfel raadpleegt u best eerst een arts.
Ernstige osteoporose. Mensen met ernstige osteoporose hebben broze botten die gemakkelijk kunnen breken. In dergelijke gevallen kan de druk van een massage te veel zijn en schade veroorzaken.
Koorts of infecties. Personen met koorts of systemische infecties moeten wachten tot ze volledig zijn hersteld voordat ze een massage ondergaan, omdat de stimulatie van de bloedsomloop de infectie kan verspreiden.
Bepaalde hartaandoeningen. Mensen met bepaalde hartaandoeningen, zoals ernstige hartfalen of onbehandelde hoge bloeddruk, moeten voorzichtig zijn met massages. Het is belangrijk om eerst een arts te raadplegen.
Ongecontroleerde hoge bloeddruk. Massages kunnen de bloedsomloop beïnvloeden en in sommige gevallen de bloeddruk verhogen. Mensen met ongecontroleerde hoge bloeddruk moeten eerst hun arts raadplegen.
Kankerpatiënten. Hoewel sommige vormen van massagetherapie ondersteunend kunnen zijn voor kankerpatiënten, moeten ze altijd eerst overleggen met hun arts. Er zijn bepaalde vormen van kanker of stadia van behandeling waarbij massage mogelijk niet geschikt is.
Zwangerschap. Hoewel zwangerschapsmassages bestaan en nuttig kunnen zijn, moeten zwangere vrouwen ervoor zorgen dat ze naar een gecertificeerde zwangerschapsmassagetherapeut gaan en vooraf hun arts raadplegen, vooral in het eerste trimester.
Recent trauma of operatie. Personen die onlangs een trauma hebben gehad, zoals een breuk, verstuiking of een operatie, moeten wachten totdat ze volledig hersteld zijn voordat ze een massage ondergaan.
In het algemeen is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen voordat je een massage boekt, vooral als je een van de bovengenoemde aandoeningen hebt of andere medische zorgen. Wanneer je bij ons een afspraak maakt, gaan we er uiteraard van uit dat je daarvoor geschikt bent.
Wat is een normale prijs voor een massage in België?
In België kunnen de prijzen voor een massage variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de duur van de sessie, het type massage en de ervaring van de massagetherapeut. Enkele algemene richtlijnen voor de prijzen:
- Ontspanningsmassage:
- 30 minuten: €30 – €50
- 60 minuten: €50 – €80
- 90 minuten: €80 – €120
- Diepe weefselmassage:
- 30 minuten: €40 – €60
- 60 minuten: €60 – €90
- 90 minuten: €90 – €130
- Aromatherapiemassage:
- 30 minuten: €35 – €55
- 60 minuten: €55 – €85
- 90 minuten: €85 – €125
- Sportmassage:
- 30 minuten: €35 – €55
- 60 minuten: €55 – €85
- 90 minuten: €85 – €125
- Hot stone massage:
- 60 minuten: €60 – €90
- 90 minuten: €90 – €130
Hoeveel keer per maand een massage?
Hoe vaak je een massage per maand zou moeten krijgen, hangt af van verschillende factoren zoals je persoonlijke gezondheid, je stressniveau, je budget en je specifieke behoeften of doelen. Hier zijn enkele richtlijnen:
- Voor ontspanning en stressvermindering:
- 1-2 keer per maand is vaak voldoende voor algemene ontspanning en om stress te verminderen
- Voor chronische pijn of blessures:
- Wekelijks of om de twee weken kan nuttig zijn als je te maken hebt met chronische pijn, spierproblemen of het herstel van een blessure
- Voor sporters:
- Wekelijks of om de twee weken kan helpen om spierherstel te bevorderen, prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen
- Voor algemene gezondheid en welzijn:
- Eens per maand is een goede frequentie om je lichaam in balans te houden en preventief te werken aan je welzijn
- Eens per maand is een goede frequentie om je lichaam in balans te houden en preventief te werken aan je welzijn
Wat kan je het beste doen na een massage?
Na een massage zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de voordelen te maximaliseren en je welzijn te bevorderen:
- Hydrateer: drink veel water om gifstoffen die tijdens de massage zijn vrijgekomen, af te voeren en gehydrateerd te blijven
- Rust en ontspan: geef je lichaam de tijd om te herstellen en de voordelen van de massage te integreren. Vermijd intensieve activiteiten direct na de massage
- Warm bad of douche: een warm bad of douche kan helpen om de spieren verder te ontspannen en het ontspannende effect van de massage te verlengen
- Eet gezond: Eet een lichte, gezonde maaltijd na de massage om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien
- Luister naar je lichaam: let op hoe je je voelt na de massage en neem de tijd om eventuele veranderingen in je lichaam op te merken
- Vermijd alcohol en cafeïne: deze kunnen het hydraterende effect van water verminderen en het lichaam uitdrogen
- Blijf warm: houd jezelf warm om de spieren ontspannen te houden en het lichaam te helpen herstellen
- Strek lichtjes: lichte rekoefeningen kunnen helpen om de spieren los te houden en spanning te voorkomen
- Plan je volgende afspraak 😉 regelmatige massages kunnen bijdragen aan langdurig welzijn, dus het kan nuttig zijn om meteen een nieuwe afspraak te plannen!
Lees meer over onze sportmassage aan huis
Lees meer over onze Zweedse massages aan huis